Kakel och klinker till din badrumsrenovering i Stockholm

Kakel och klinker i badrummet är ett koncept som aldrig slår fel. Funderar du kanske på en badrumsrenovering och vill veta mer om dessa keramikplattor innan du gör ditt val? Då har du kommit rätt. Först och främst vill vi säga att konsten att sätta kakel och klinkers är ett hantverk. Det är viktigt att det genomförs på rätt sätt och med rätt kompetens. Underlag, fogmassa och kapningsteknik är alla viktiga faktorer för att resultatet ska bli snyggt, hållbart och motståndskraftigt mot fukt. Om du har några frågor om klinker och kakel, kontakta oss gärna via vårt kontaktformulär här på hemsidan så hjälper vi dig med planering och genomförande.

Vad är egentligen skillnaden på kakel och klinker?

Kakel och klinker – vad skiljer dem egentligen åt? Att det ena brukar sitta på väggen och det andra på golvet, det vet nog de flesta. Båda är keramik, men kakel är relativt poröst och är glaserat lergods medan klinker är ett slitstarkt stengods. Eftersom kaklets sammansättning tillåter högre vattenabsorption än klinker monteras det endast på inomhusväggar. Formen kan vara rakskuren eller ha rundande kanter. Klinker däremot bränns hårdare och absorberar inte vatten på samma sätt. Det kan sättas på både väggar och golv. Hårdheten definieras genom ett PEI-värde på en skala från 1 till 5. För badrumsväggar lämpar sig kakel som har värde 1 och för badrumsgolv bör 2 användas.

Mer information om kakel och klinker

  • Kakelplattor har använts i andra delar av världen i tusentals år både inomhus och utomhus 
  • I Sverige har nu dessa keramikplattor blivit alltmer populära. Särskilt i badrum och kök, men även som dekoration i övriga rum. Orsakerna till det är många 
  • Den glaserade ytan är lätt att rengöra 
  • Materialet är relativt tåligt och bilden av en kaklad vägg är naturligtvis estetiskt tilltalande
  • Kakel och klinker passar bra att kombinera med varandra och är ett säkert kort för ett fräscht resultat vid badrumsrenovering
  • Färger och former kan kombineras i oändlighet och plattorna passar både en modern och en mer tidlös anda

Vad ska du tänka på när du sätter kakel och klinker?

Underlaget är A och O när det kommer till att sätta kakel och klinker. Även om plattorna är tåliga när de sitter på plats finns det risk för att kaklet spricker om underlaget inte är stabilt och fast. Klinker, som är hårdare, löper mindre risk att spricka av rörelser men en orörlig grund är ändå att föredra. Hantverkare tycker oftast att det är besvärligt att arbeta med fogmassan eftersom den torkar relativt snabbt och bör appliceras på ett speciellt sätt. Om du använder vårt frågeformulär kan du kontakta oss för att få hjälp med alla processer som involverar kakel och klinker.


Vilka plattor som passar ditt badrum bäst beror på vilken stil du söker och på rummets förutsättningar. Under slutet på 2010-talet har stora kakelplattor blivit populära vilket kan passa alldeles utmärkt, men också resultera i att ditt badrum upplevs som mindre. Trivs du när det ser enhetligt är de kvadratiska alternativen ett bra val och är du ute efter en luftigare känsla kan rektangulära plattor ställas på högkant. Viktigast är i slutändan att det blir ordentligt gjort, håller tätt från fukt och inte spricker eller att plattorna lossnar med tiden. Vi hjälper dig gärna och finns tillgängliga via kontaktformuläret för alla frågor du har.